Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родителите на Стоян Балтов осъдиха СГС и прокуратурата

Снимка: БГНЕС

Родителите на убития преди 8 години студент Стоян Балтов от Сливен осъдиха Софийския градски съд /СГС/ и Прокуратурата на Република България за забавено правораздаване. Институциите трябва да платят по 50 000 лева обезщетение на двамата родители, тъй като наказателното дело за убийството на сина им не е приключило в разумен срок. Решението е на Окръжния съд в Сливен.

19-годишният студент по Фармация Стоян Балтов бе убит на 5 декември 2008 година пред дискотека „Амнезия” в Студентски град в София, след като негови връстници го пребиха зверски.

В момента в затвора е само един от осъдените - Александър Данаилов. Съучастниците му Светлозар Стоянов и Вили Георгиев успели да избягат от България и до момента не са открити. Лятото на 2009 година делото бе прекратено за пропуски на прокуратурата, срокът за разследване бе удължен с 4 месеца и новият обвинителен акт - внесен следващата година. Делото приключи чак през лятото на 2013-а година. Александър и Светлозар получиха по 18 години затвор, а Вили бе оправдан. Мотивите на съда са изготвени със закъснение, а делото - изпратено на следваща инстанция едва в началото на 2014 година, се казва в иска на родителите.

През април 2014-та Софийският апелативен съд /САС/ потвърди присъдите на Александър и Светлозар и осъди и третият извършител Вили на 18 години затвор, а през декември Върховният касационен съд /ВКС/ потвърди присъдите.

Родителите на Стоян Балтов обвиняват правораздаването, че от датата на жестокото убийство на сина им, до влизането в сила на присъдите на тримата убийци, са изминали 6 години без обективни причини за забавянето.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44