Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чехия посрещна с протести германския канцлер Ангела Меркел

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Чехия посрещна с протести германския канцлер Ангела Меркел, която пристигна на еднодневно посещение в страната. Участниците в демонстрациите изразяват несъгласието си с миграционната политика на германското правителство. Част от протестите са организирани от "Партията на свободните граждани", която е против евроинтеграцията на страната. Демонстрация през сградата на правителството организира и Политическото движение „Свобода и пряка демокрация“, оглавявано от депутата от долната камара на чешкия парламент Томио Окамура. Движението се обявява против приемането на бежанци от мюсюлмански страни и поиска от правителството да изрази решително несъгласие с миграционната политика на германския канцлер.

Германия и Чехия имат сходни позиции по редица теми ,свързани с миграцията като например охраната на външните граници на шенгенското пространство и борбата с причините за бежанския поток и други. Това стана ясно днес по време на съвместната пресконфереция на германския канцлер Ангела Меркел и чешкия премиер Бохуслав Соботка след срещата им в Прага.  
По отоношение на квотите за разделянето на  бежанците между страните от ЕС различията остават. Според канцлера Меркел обаче е важно, че заедно двете страни говорят за проблема: „Важно е за тези неща да се говори и да се намери общо  решение.   Меркел припомни , че Германия в миналото също не е приемала квотите. Португалия и Испания са настоявали за тях, а в Германия проблемът с миграцията не е бил толкова значим.
 Чешкият премиер припомни, че бежанците идват от области, които са „културно и религиозно много различни” Някои примери за интеграцията в Западна Европа не се случиха като някои от втора  - трета генерация се радикализират, присъединяват се към радикалните ислямисти. Всичко това са рискове, които оказват влияние върху общественото мнение и тревожат в  Централна и Източна Европа, заключи чешкият премиер.
Меркел и Соботка бяха единни по отношение на необходимостта от борбата срещу нелегалния поток и с причините за бежанската вълна. Германският канцлер припомни,че Чехия е подкрепила морската мисия на НАТО в Егейско море, насочена към нелегалните плавания на мигрантите към гръцките острови. Беше оценена и хуманитарната помощ на Чехия в кризисните страни. 
И двамата  отхвърлиха отпадането на европейските санкции срещу Русия, макар до темата да не се е стигнало до време на разговорите. Привърженик на отпадането е чешкият президент Милош Земан.  Времето за това все  още не е настъпило, до необходимия „значим”  напредък по изпълнението на споразумението от Минск още не се е стигнало. Германия и Франция полагат усилия  за  изпълнение  на споразумението от Минск.  „Ситуацията със сигурността в Украйна , за съжаление, не се подобрява , а се влошава”, допълни канцлерът  Меркел.  

В събота и българският премиер Бойко Борисов ще разговаря с Меркел в Берлин. В срещата ще участват и премиерите на Хърватия и Словения, както и австрийският канцлер.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44