Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

650 деца от сиропиталищата трябва да бъдат изведени от домовете до края на годината

Снимка: Кети Тренчева

До края на годината 650 деца от сиропиталищата трябва да бъдат изведени от домовете и да получат качествена грижа в приемни семейства или социални заведения, каза на брифинг в Благоевград министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. Преди да посети социалния патронаж в областния център, тя се срещна с деца от домовете, които са на лятна ваканция в Сандански.

Комплексната грижа за уязвимите хора е основната цел, която искаме да постигнем в социалната политика, каза министър Русинова . Това е заложено в новия закон:

Целта на този закон е вече създадената мрежа от много доставчици на социални услуги да предоставя по-качествени и по-ефективни услуги, както и да има по-широка конкуренция между всички доставчици. Това ще доведе и до по-ефективно изразходване на публичните средства.

За развитие на качествени социални услуги България може да разчита на 230 милиона евро по оперативните програми „ Развитие на човешките ресурси“ и „Региони в растеж“, каза социалният министър:

В момента работим активно заедно със Сдружението на общините, за да определим какво ще е финансирането към всяка една община и се надявам през следващата година да започне изпълнението на част от проектите.

По повод сериозните критики към програмите, осигуряващи лични асистенти на хора с увреждания и сериозния конфликт между нуждите и възможностите, особено в малките общини, социалният министър заяви:

Със Сдружението на общините работим по механизъм как можем да увеличим средствата и да добавим ресурс там, където има най-голяма нужда. Това може да стане най-рано в началото на следващата година, тъй като за момента е такъв цикълът на управление на европейските средства. Те са активни до края на 2017 година.

Заради  недостатъчните бройки за лични асистенти родители на деца с увреждания масово са назначени на договори за четиричасова грижа. Те настояват да има ефективен контрол върху общините, както и да не се прекъсва програмата.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44