Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева

Италианските собственици на изгорелите тютюневи складове в Пловдив са искали да ги превърнат в сгради с луксозни апартаменти и офиси, твърди "ТРУД". Министерството на културата начело с Вежди Рашидов е отказало да одобри проекта през 2010 година, допълва изданието.

"КАПИТАЛ DAILY" пише в подробности за плана на Агенция „Пътна инфраструктура“ да прокара два паралелни двулентови пътя през Кресненското дефиле. Отсечката е 22 километра и няма да е магистрала, а нещо като скоростно трасе. От пътната агенция говорят за завършване до 2020 година, но по-вероятният срок е 2022, смята изданието.

От 14 септември ще можем да пътуваме по магистрала от Благоевград до Бургас - тогава ще бъде довършена западната дъга на софийския околовръстен път с връзка между магистралите „Люлин“, „Струма“ и „Тракия“, съобщава по темата "24 ЧАСА".

По същия повод "СТАНДАРТ" обявява край на задръстванията около столицата и уверява, че след пускането на участък 2 от западната дъга от 14 септември „софиянци ще се приберат от летните си почивки спокойно“.

„Премиерът обяви рекордна цена за 6 километра от околовръстния път“ на столицата, пише "СЕГА". За участъка от магистрала „Люлин“ до булевард „Цар Борис III“ ще са нужни 350-400 милиона лева, въпреки че миналата година регионалният министър Лиляна Павлова заяви, че тези 6 километра плюс продължението от 5,5 километра, което ще бъде открито на 14 септември, ще струват 200 милиона, отбелязва вестникът.

„350 милиона лева от оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ ще бъдат насочени към българската наука“, пише "24 ЧАСА". „С парите ще бъдат изградени четири центъра за върхови постижения и осем центъра за компетентности“, в които ще се развиват научни проекти в сътрудничество с бизнеса, информира изданието, цитирайки министъра на образованието Меглена Кунева.

„Кунева иска мерки за повишаване на резултатите по математика“, пише вестник "СЕГА". Просветният министър поръча на регионалните инспекторати да анализират слабите резултати от националното външно оценяване. Катастрофалното представяне на българските ученици в международните изследвания най-сетне заслужи вниманието на отговорното ведомство, констатира по този повод вестник "СЕГА".

„Хиляда и двеста наши заминават студенти на Острова“, пише "СТАНДАРТ". Българите във Великобритания „учат най-вече компютърни науки, бизнес и право“.

„След Брекзит Англия въвежда разрешителни за строителите и берачите ни“. Това ще стане, ако бъдат одобрени планове, обсъждани в момента от британските министри, съобщава "МОНИТОР". Идеята е най-нискоквалифицираните имигранти от страни-членки на Евросъюза да минават през тестове и интервю, обяснява изданието.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44