Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евакуират цивилни и бунтовници от едно от предградията на Дамаск

Продължава операцията на турските сили и международната коалиция за прочистване на северната сирийска граница от джихадистите

| обновено на 26.08.16 в 11:25
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Окончателното прочистване на северната сирийска граница от джихадистите може да отнеме месеци. Това заяви бунтовнически командир, който участва в съвместната операция с турските войски, в интервю за агенция Ройтерс.

По-рано тази седмица бунтовниците прогониха "Ислямска държава" от граничния град Джараблус, който се намира на река Ефрат и опира на изток териториите, контролирани от кюрдския алианс. Сега целта им е Мареа – град, разположен 70 километра на запад, близко до бунтовническия анклав Азаз, каза полковник Ахмад Осман, цитиран от агенцията. Пътят към Мареа е осеян с десетки села, в които са заседнали джихадистите, а бунтовниците разполагат с не повече от хиляда и петстотин бойци и може да поискат подкрепления, става ясно от интервюто.

Вчера турският военен министър Фикри Ъшък допусна нарастване на турската интервенция в Сирия, в случай че друг противник на "Ислямска държава" – кюрдите, не се оттеглят източно от Ефрат. В освободения от джихадистите Джараблус и района Анкара възнамерява да установи "безопасна зона" за сирийски бежанци, съобщи говорителят на турския президент Реджеп Ердоган.

Вече две години пледираме за зона за сигурност по турско-сирийската граница по няколко причини. На първо място, за да защитим нашите граници, но също така за да осигурим убежище за сирийските бежанци. Ако тази зона за сигурност я имаше по-рано, сега навярно нямаше да имаме толкова много бежанци в Турция. Знаете, че към момента у нас имаме 3 милиона души от Сирия. Освободените територии ще бъдат предоставени на сирийците. Това се случва сега в Джараблус“, каза Ибрахим Калън, представител на турския президент, в интервю за телевизия Си Ен Ен.

Военните действия около Джараблус ще са сред темите на днешната среща между първите дипломати на САЩ и Русия в Женева. Сергей Лавров и Джон Кери ще обсъдят и хуманитарната ситуация в Алепо. Снощи Русия се съгласи да гарантира 48-часово примирие там за улесняване на доставките за цивилното население.

Сирийските войски и въоръжената опозиция пристъпиха към изпълнение на споразумението за извеждане на бунтовниците от Дарая, съобщи телевизия „Ал Маядин“.

Западното предградие на Дамаск е под обсада на правителствените сили вече четири години. Местните жители получиха първата хуманитарна помощ от ООН едва през юни.

Съгласно споразумението бунтовниците от Дарая и техните семейства - общо три хиляди и петстотин души, ще бъдат превозени до областта Идлиб, която е под контрола на противниците на президента Башар Асад.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44