Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

268 са вече жертвите на земетресението в Италия, ранените са около 390

Снимка: ЕПА/БГНЕС

268 са вече жертвите на земетресението в Италия, около 390 са приети в болница. Спасителните дейности продължават и до момента изпод развалините са извадени 238 души. От правителството обявиха извънредно положение в засегнатите райони. 

Приоритет на правителството е разрушените селища да бъдат възстановени. Това каза премиерът Матео Ренци след заседанието на кабинета и приетото от него  постановление за обявяване на извънредно положение в пострадалите райони:

Министерският съвет обяви извънредно положение във връзка със защитата на населението в засегнатите райони. Там ще бъдат съсредоточени и първите спешни действия, както и първите 50 милиона евро за най-неотложните дейности.

Министърът на финансите Пиер Карло Падоан подписа документ, с който се спира плащането на данъци в засегнатите райони. Там са нанесени и сериозни щети на културното наследство. Само в рамките на 20 километра от епицентъра са разрушени или силно засегнати 293 сгради с историческа стойност. Министерството на културата вече обмисля как чрез държавни и частни капитали да се възстановят всички пострадали обекти. Първата мярка обявена от министър Дарио Франческини е приходите от билетите на всички държавни музеи в неделя 28-ми август да се  използват за това.

Утре в Асколи Пичено ще бъде погребението на жертвите от област Марке, на което ще присъства президентът на страната Серджо Матарела.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44