Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Усукано по килифарски" събира майстори на хумористичния фолклор

Днес е празникът на град Килифарево, който по традиция се чества около Голяма Богородица по стар стил. Празничната програма включва конкурс за хумористичен фолклор "Усукано по килифарски", в който ще участват над триста самодейци от цялата страна. 

Изразът "усукано по килифарски" е от Възраждането, когато в селището се произвеждали висококачествени гайтани, изнасяни на три континента. По-късно се появили лоши имитации на гайтаните и фразата придобила негативен смисъл, хитруване и опит за заблуда. Точно затова надпреварата е за хумористичен фолклор, каза секретарят на читалището "Напредък" Марияна Иванова.

Кметът на град Килифарево Димитър Събев, който ще връчи наградите на победителите в конкурса, обясни:
Това ни подтикна да направим този фестивал, в който чрез песните, чрез танците, чрез речевия фолклор и обичаите да пресъздадем хумористичната нотка. Амбицията ни е, ако успеем да го продължим във времето, да включим с конкретни изяви Дома на хумора в Габрово и Етнографския комплекс "Етъра".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44