Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от печата

Днешните печатни издания извеждат на преден план съвещанието в  Берлин между правителствените лидери на Германия, България, Австрия, Хърватия и Словения.
СТАНДАРТ акцентира върху изявление на българския премиер, че по мигрантския въпрос „липсва солидарност в някои партньори от Европейския съюз“. Борисов разкритикува позицията на австрийския канцлер Кристиан Керн и предупреди, че Турция повече няма да спира никой, ако бъде прекратено споразумението с Анкара за бежанците. Лидерите на Хърватия и Словения Тихомир Орешкович и Миро Церар също се страхуват, бе бежанският поток може да се увеличи, ако споразумението бъде отхвърлено, отбелязва СТАНДАРТ.
Изданието цитира и твърдението на Борисов, изказано на среща във фондация „Конрад Аденауер“, че България успява по най-добрия начин да защитава европейската граница.
„Каквото поиска Борисов, го обещаха“, твърди 24 ЧАСА във водещото си заглавие, под което изрежда и обещанията, дадени от германска страна: „повече пари за охрана на границите срещу бежанци, България в Шенген от 2017 година поне по въздух, приемане в чакалнята на еврозоната и общо решение за мигрантите и Турция“.
24 ЧАСА цитира „скандални“, по израза на вестника, публикации на турски вестници по повод посещението на Борисов в Истанбул от петък. Правителственият вестник „Йениакът“ е отразил преговорите на българския министър-председател с турския му колега Бинали Йълдъръм и с президента Реджеп Таип Ердоган със заглавието: „България: да се обединим с Турция“. Такива думи обаче не са изричани от Борисов по време на брифинга му с Йълдъръм. Изданието твърди, че цитатът е взет от прессъобщение на българското правителство, но в тези, които е разпространила правителствената пресслужба в петък, няма такива думи, сочи 24 ЧАСА.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44