Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подписка заради лошо качество на водата в дупнишкото село Баланово

Подписка заради лошо качество на водата в дупнишкото село Баланово са направили всичките близо 500 жители на селото. Подписката е адресирана до екоминистреството, до общината и до ВиК-Дупница, а до дни ще изпратят и писмо до омбудсмана Мая Манолова. Хората се оплакват, че от половин година водата в селото е силно замърсена и в нея има твърди частици. 
Кметът на селото Явор Митов предполага, че замърсяването идва от отпадните емисии на ТЕЦ "Бобов дол" - водохващането за Баланово е но около 100 метра под централата, а от тази зима в ТЕЦ-а е пусната втора сеорочистваща инсталация, която отделя твърди частици и утайки. Проблемът може да се реши единствено чрез изграждане на ново водохващане от планината Колош на около 2 километра от ТЕЦ "Бобов дол". За това са необходими средства за проучване на терена, както и за изграждане на самия водопровод, които засега общината в Дупница не е осигурила. От отдел "екология" на общината са изпратили  сигнал до екоминистерството преди няколко месеца, с искане да бъдат направени нужните геоложки изследвания и да се установи точната причина за замърсяването. До този момент обаче  няма резултат, нито финансиране от министерството, казаха от администраицята. В Баланово жителите плащат за вода близо 80 стотинки за кубичен метър - въпреки, че не я пият, каза още кметът Митов. За новините Кирил Борисов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44