Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италия е в траур докато погребва втората голяма група жертви на земетресението

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес в Италия е ден на национален траур за жертвите от земетресението в централната част на страната и съвпада с погребението на тези от Аматриче и Акумоли в област Лацио. Миналата събота в Асколи Пичено с всички държавни почести бе това на загиналите от област Марке.
Погребението на загиналите от област Лацио е в Аматриче в 18 часа местно време. Ще присъстват президентът на Италия Серджо Матарела, премиерът Матео Ренци, председателите на Камарата и Сената Лаура Болдрини и Пиетро Грасо както и други официални лица. 
Жертвите от Аматриче и Акумоли са 242 от общо 292. Няма официална цифра за изчезналите. Подслон е осигурен на над 3500 души. Стана известно, че само за провинцията на град Риети, в която са Аматриче и Акумоли,  са постъпвали средства за антисеизмични реконструкции на сгради, пътища и мостове, но те не са били използвани както трябва или по предназначение. Полемиките по въпроса са в пълен ход, а прокуратурата започна разследване.
Солидарността на италианците към пострадалите зони е голяма. С нарочни съобщения от мобилните телефони са събрани над 10 милиона евро, а приходите от посещенията в неделя на всички държавни музеи надхвърлят 610,000 евро. Хората обаче искат прозрачност при използването на тези и други дарения.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44