Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МОН ще търси решение за отпадащите ученици

Държавата предоставя на общините над 14 млн. лева допълнително по образователни програми

| обновено на 31.08.16 в 14:59
Снимка: БГНЕС

Нов проект на просветното министерство ще търси решение на проблема с отпадащите ученици и ще насърчава талантливите деца. За целта се отпускат 140 милиона лева, съобщи главният секретар на ведомството Красимир ВълчевЦелите на проекта са да се намали броят на отпадащите ученици, както и създаването на извънкласни дейности по интереси за развитие на талантливите деца, обясни Вълчев:

Това, което ние твърдим, е че между двете дейности има своеобразен синергичен ефект. Една от основните причини за отпадането на учениците е натрупването на образователни затруднения в хода на обучението. Има основна причина за понижаване на тяхната мотивация за учене. Дейности по интереси най-общо съставляват около две трети от бюджета на проекта, а дейностите за преодоляване на образователните затруднения е една трета.

Проектът ще финансира училищни програми във всички над 2 500 училища в страната като всяко трябва да разработи своя програма, която да е готова до 21 октомври. От 7 септември ще започне регистрацията им.
Междувременно стана известно, че държавата предоставя на общините над 14 милиона лева допълнително по образователни програми. С тези средства ще бъдат купени материали за практически дейности по учебни предмети, ще бъдат изплатени възнаграждения на преподаватели, замествали свои колеги. С част от средствата ще трябва да се изплатят и обезщетения на персонала от общинските училища, детски градини и общежития. 

Във всички училища в страната тече подготовка за новата учебна година. Само в 17 учебни заведение ремонтите ще продължат след 15 септември, но ще завършат до началото на октомври, съобщи заместник-министърът на образованието Диян Стаматов. Той подчерта също, че въвеждането на модулиране на изпитите по време на поправителните матури е дало резултат. На двата изпита са анулирани 11 работи на зрелостници, опитали се да препишат.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44