Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

„Милионите от Европейския съюз за наука ще отидат за носии и кисело мляко“, вместо за иновации, предупреждава СЕГА във водещата си публикация. Вестникът визира 350 милиона лева от Оперативната програма „Наука и образование“, които ще бъдат вложени в центрове за върхови постижения и компетентност след конкурси, обявени от образователното министерство. Сред дейностите, за които ще се допуска финансиране, е производството на велосипеди, стени за катерене и материали за исторически възстановки.
 Правителството ще трябва да отдели 1 милиард лева за укрепването на свлачища в периода до 2020 година, съобщава МОНИТОР под заглавие „2 075 свлачища ни дебнат из страната“. Според информация на Министерството на регионалното развитие, цитирана от изданието около 60 на сто от свлачищата са в градове, села и вилни зони. 
 „Европа ни дава пари за границата“, обявява СТАНДАРТ в челния си материал. Освен пари, председателят на Европейския съвет Доналд Туск е обещал в телефонен разговор на премиера Бойко Борисов хора и техника за сдържане на мигрантския натиск. Туск е поздравил премиера ни за активната дипломация на неотдавнашните срещи в Турция и Германия, изтъква СТАНДАРТ.
 „Бизнесът със събиране на дългове порасна три пъти“, съобщава КАПИТАЛ DAILY. За половин година колекторските компании имат три пъти повече работи, а причината е, че покрай оценката на активите им банките банките вече са склонни да продават лошите си вземания на специализирани в събирането им дружества. За първото полугодие те са получили нови договори за 609 милиона лева, а в момента текат преговори за сделки за други 550 милиона.
 „ Здравната система е в колапс“, твърди ТРУД. „Парите в бюджета на Националната здравноосигурителна каса са на привършване още преди да е настъпило последното тримесечие на годината. намеренията на касата са да се изключи възможността за заплащане на надлимитна дейност на болниците, която е предимно от спешни случаи, и да бъдат пренасочени средствата за лекарства. Лечебниците у нас вече имат над половин милиард лева към доставчици на медикаменти и услуги“, добавя ТРУД.
 Водещата новина в 24 ЧАСА е решението на прокуратурата да изправи пред съда 24-годишния шофьор Ален Асенов, затова че не е оказал помощ на двете деца, прегазени край Лесидрен при инцидента от август миналата година. Вместо да помогне на пострадалите, Асенов ги подминал с аргумента, че колата му нямала „Гражданска отговорност“, изтъква вестникът.
БСП внася в парламента закон за храните, съобщава ДУМА. Ако бъде приет от мнозинството, законът ще задължи търговските велиги да изкупуват определено количество българско продукти в районите, където се намират магазините им, пише вестникът.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44