Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кандидатите за районни кметове ще бъдат проверявани за агентурно минало

Снимка: БГНЕС

Кандидатите за районни кметове и заместник-кметове ще бъдат проверявани за принадлежност към бившото военно разузнаване и Държавна сигурност съгласно промените в Закона за досиетата, приети на първо четене от Народното събрание. 

Депутати от ГЕРБ и Реформаторския блок предложиха да се прави и проверка за принадлежност към бившата Държавна сигурност без съгласие на проверяваните. Методи Андреев от ГЕРБ обясни:
Всички предварителни проверки се обявяват. Тези, които не се срамуват и поемат риска да бъде изяснено това минало, нека да се явят на конкурс и да бъдат избрани, но да се знае какви са били и те да обяснят защо са били такива.

Парламентът отхвърли предложението на независимия депутат Велизар Енчев за закриване на комисията по досиетата. Отхвърлен бе и проектът на "БСП - лява България“ за създаване на Институт за национална памет на мястото на комисията.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44