Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Турският президент Реджеп Таип Ердоган се е срещнал днес в китайския град Ханчжоу не само с американския си колега Барак Обама и, но и с канцлера на Германия Ангела Меркел, съобщава електронното издание „Дейли Сабах“. 
Пред Обама Ердоган е подчертал, че няма добри и лоши терористи и че Анкара ще продължи борбата както с групировката „Ислямска държава“, така и с кюрдската милиция в Северна Сирия, която е съюзник на Вашингтон.
Ердоган и Меркел разговаряха лице в лице за първи път, откакто група военни направи опит за преврат в Турция. Двамата са обсъдили събитията от 15 юли, както и двустранното сътрудничество по мигрантския въпрос, допълва „Дейли Сабах“.
Вчерашните преговори между външните министри в Братислава намалиха риска за мигрантската сделка между Евросъюза и Турция, пише „Уол Стрийт Джърнъл“. Турция оттегли заплахата си, че развали сделката, ако Евросъюзът не позволи по-бързо безвизов достъп на турските граждани. И двете страни се помъчиха да намалят напрежението, което нарасна след военния пуч и масовите арести в Турция. Европейците остават загрижени заради антитерористичното законодателство на Турция и интервенцията й в Сирия, изтъква изданието.
Британският вестник „Гардиън“ приветства като „пробив“ ратификацията на Парижкото споразумение за климата от Съединените щати и Китай. Решението на двете държави, които са отговорни за 40 процента от парниковите емисии, е важна стъпка в борбата срещу глобалното затопляне, сочи изданието. По същия повод австрийският „Ди Пресе“ сравнява трансформацията на Китай по проблемите на климата от последните години с превръщането на гонителя на християните Савел в апостол Павел.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44