Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близки почетоха паметта на загиналите преди 17 години при авария в Големо село

Снимка: БТА

На днешната дата преди 17 години при авария  в склад за взривни материали в бобовдолското Големо село  загиват шестима полицаи и огнеборци. Днес пред паметната плоча в двора на Полицейското управление в Бобовдол,  близки и колеги почетоха паметта на шестимата  - мл. лейтенантите Иван Факирски, Венцислав Георгиев, Бисер Калистратов, Ивайло Иванов, Ивайло Парасков и капитан Крум Зарев.  

Дошлите на поклонението си спомниха за трагедията, при която около 16 ч. на 4 септември 1999 година възниква пожар в цеха за взривни материали за минната промишленост на частната фирма "Лазарит", собственост на проф. Славчо Лазаров. Изпратеното звено пожарникари и полицаи започва изнасянето на сандъци с материали, при което избухват капсулдетонаротири, взривяват се над 5 тона тротил. Освен шестимата загинали, десетина от изпратените на мястото да гасят и да обезвредят пожара са ранени. Делото по взрива при Големо село продължава с доста перипетии 7-8 години. 
Резултатът е, че и собственикът на цеха проф.Лазаров, и четирима бивши директори ни мини "Бобов дол" са оправдани окончателно. Заключението е, че подразделението, изпратено да гаси в цеха, е действало неправилно. Трябвало е да се гаси от дистанция, а не да се влиза вътре и пожарникарите да бъдат обречени на гибел.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44