Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Потушен е пожарът в Харманлийско, локализиран е този в община Средец

| обновено на 05.09.16 в 17:55
Снимка: БГНЕС

Потушен е пожарът край харманлийските села  Рогозиново, Коларово и Доситеево. Изгорели са 8 хиляди декара. При гасенето пострада кметът на Доситеево Митко Вълчев.

Пожарът е преминал през овощни дървета, лозови масиви и гора, изпепелени са осем хиляди декара, съобщи говорителят на противопожарна служба в Хасково Пламен Петков. По-рано днес той обобщи ситуацията:

Той е на 8 хиляди декара, от които 500 декара горски фонд, овощни градини, лозя. Няма опасност за населените места. На място работиха 15 екипа на пожарната, горски служители и доброволци от местното население. Разполагаме и с десет противопожарни автомобила.

Една от версиите за палежа е, че отново огънят е тръгнал от почистване на пасище със селскостопанска техника. Пострадалият кмет на село Доситеево Митко Вълчев е собственик на ливадата. Той е без опасност за живота и е на лечение в Клиниката по изгаряния - Пловдив. Продължават разпитите на свидетели и се изясняват причините за пожара.

Овладян е пожарът, който обхвана площ от 3 хиляди декара в четири села на община Средец. Само едно огнище остава да бъде изцяло потушено. То се намира на около 2 километра от село Синьо Камене. Близо 80 доброволци продължават гасенето му ръчно, но вятърът е много силен, каза кметът Иван Жабов:

Там са съсредоточени всички сили на огнеборците, три пожарни са там, за да не премине пътя и да не тръгне наново към село Сливово, тъй като вятърът е много силен. Има оставени само по двама човека, които наблюдават обстановката, за да са сигурни, че няма да пламне пак наново, да няма ново огнище.
Няма опасност за нито една от къщите в селото, уточни кметът Иван Жабов. Три хиляди декара изгоряха при пожара в четири села в община Средец. От тях около 800 декара са широколистна гора.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44