Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Хонконг бяха обявени предварителните резултати от изборите за Законодателния съвет

Снимка: ЕПА/БГНЕС
В Хонконг бяха обявени предварителните резултати от изборите за Законодателния съвет на азиатския мегаполис. За първи път в най-важната политическа институция ще влязат активисти, които открито се противопоставят на китайското управление на полуавтономния регион.

Началото на седмицата в Хонконг бележи нова ера в динамичния политически живот на бившата британска колония. Според спогодбата между Лондон и Пекин от 1997 г. , гражданите на метрополиса имат гарантирани права според основополагащата административна формула "една държава – две системи". Най-малко четири новоизбрани членове на  Законодателния съвет се обявяват открито против тази система и дори подкрепят референдум за независимост от Китай. Това се случва за първи път в историята на Хонконг и ще предизвика ответната реакция на Пекин, който счита мегаполиса за изконна част от своята територия.

Изборите в неделя бяха съпроводени от рекордно висока избирателна активност от 60%. На някои места, гражданите чакаха до два часа сутринта, за да упражнят правото си на глас. Резултатите недвусмислено ознаменуват смяната на поколенията в политическия елит на града. Утвърдени политици загубиха своите места, а студентски активисти спечелиха с призиви за радикално отхвърляне на китайското политическо влияние. Един от новоизбраните представители е лидерът на уличните протести от 2014, Нейтън Лоу, който е едва на 23 години.

Радикалният вот, който разединява политическия елит в Хонконг, ще бъде приет трудно в Пекин. През последните години китайските власти затвърдиха влиянието си в града, а реакцията им се очаква след края на срещата на Г-20. Умерените демократи в Хонконг тепърва предстои да търсят отговор на по-крайните обществени очаквания. За обикновените хора остава неясното бъдеще на по-изострено противопоставяне и крайни политически позиции.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44