Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел пое отговорност за загубата на ХДС на местните избори в провинция Мекленбург

Ангела Меркел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел коментира резулатите от местните избори в провинция Мекленбург-Предна Померания на срещата на Г-20 в Китай. На вота нейната партия - Християндемократически съюз, стана едва трета сила, след като бе изместена от новосъздадената популистка Алтернатива за Германия. Изборите за пореден път спечели Социалдемократическата партия. 


Канцлерът призна, че е много недоволна от резултата и пое отговорността за загубата на партията си. Разбира се, че това има общо с бежанската политика, съгласи се тя. Но отново обяви, че няма да промени курса си на управление:

Вярвам, че решенията, взети през последните месеци, бяха правилните. Вярвам, че подходихме отговорно, вярвам, че споразумението между Турция и ЕС е правилният път, по който да се спрат нелегалните имигранти и да се даде шанс на бежанците да бъдат в своите домове. Не съумяхме днес да проведем ползотворни разговори с националния съвет на партията. Но ние, разбира се, ще го направим. Всеки, особено аз, трябва да се запита как да върне общественото доверие.

Меркел обаче не обвърза резултатите от вота в Мекленбург-Предна Померания с въпроса за кандидатурата си за канцлер. Тя отложи решението си дали да се кандидатира за четвърти път за пролетта на 2017 година. На местните избори в провинцията, от която самата Меркел е била избирана за депутат, християндемократите взеха едва 19%, Алтернатива за Германия грабна 20,8%, а социалдемократите спечелиха с 30, 6%.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44