Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия и Саудитска Арабия се договориха за добива на петрол на световния пазар

В края на форума на Г-20 Русия и Саудитска Арабия излязоха със съвместно заявление с цел стабилизирането на цените на петрола на световните пазари. Документът не предвижда замразяване на добивите на нефт, но Москва все пак е готова да го предложи, стана ясно от изказване на руския енергиен министър Александър Новак. Според него цена между 50 и 60 долара за барел би била справедлива и за производителите, и за потребителите.

Документът бе подписан от руския министър на енергетиката Александър Новак и неговия саудитски колега Халед бен Абдел Азиз ал Фалех. Темата за замразяването на добива на черното злато доведе до объркване в руските медии, които цитираха министър Новак, че е предложил този ход, но яснота внесе саудитският министър, който обяви, че според страната му пазарът не се нуждае от замразяване на добива на петрола, а от по-добра кооридинация.

Москва все пак е готова да предложи замразяване на добива на петрол през летния и есенния период, уточни министър Новак. Това според него може да продължи и шест месеца.

Все пак руските медии оценяват подписания документ като исторически, като добавят, че никой не е очаквал Русия и Саудитска Арабия да се договорят за по-стабилни нива на черното злато на световния пазар и осигуряване на устойчивост на нивата на инвестициите в дългосрочен план. Президентът Путин обяви в Хуачжоу днес, че днешната цена на петрола напълно отговаря на Русия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44