Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България чества 131 години от Съединението

| обновено на 06.09.16 в 10:08

България празнува 131-вата годишнина от Съединението на Източна Румелия и Княжество България. Денят ще бъде отбелязан с празнични концерти, църковни служби и военни ритуали в цялата страна. 

Център на тържествата е Пловдив, където на този ден през 1885 година военни части и четата на Чардафон Велики арестуват поставения от османците губернатор и обявяват Съединението.

Тържествата започнаха сутринта с молебен в катедралния храм „Света Богородица“. По обяд на площад „Съединение“ посрещнаха участниците в Международния мемориален маратон, които ще пробягат 24 километра, стартирайки от центъра на град Съединение. Вечерта пред Военния клуб в Пловдив комитет "Родолюбие" ще представи възстановка на събитията от 6-и септември 1885 година.

В Регионалния исторически музей ще бъде представена специална изложба. Тази година експозицията е наречена "Пловдив по пътя към модерния свят“, посветена на историята на града от Освобождението през 1878 година до втората половина на 20-и век.

Кулминацията на празника е тържествена заря-проверка на площад "Съединение" от 20.30 часа. Церемонията ще бъде предавана пряко по БНР. Очаква се да присъства председателят на Народното събрание Цецка Цачева и много други официални лица.

Тържествата  по случай 131-вата годишнина от Съединението на Източна Румелия и Княжество България в Пазарджик ще започнат в 11.00 часа с празничен концерт на площад „Константин Величков“. В същия час във Велинград ще бъде извършен ритуалът по издигането на националното знаме. Програмата включва парад-дефиле на Младежкия духов оркестър с мажоретен състав. Организиран е и благотворителен спектакъл.

В Ямбол отбелязването на Съединението ще започне в 10.00 часа с изпълнение на Ямболския духов оркестър на площада пред Общината. В 10.30 часа е началото на тържествената церемония с ритуал по издигане на националния флаг, празнично слово на кмета Георги Славов и благодарствен молебен. В ритуала ще участват представителни части от военни формирования на Ямболския гарнизон. Честването на Съединението ще продължи с шествие по централните улици на града до Паметника на загиналите за националното ни освобождение, където ще бъдат поднесени венци и цветя.

Тържествен ритуал и концерт на площад "Възраждане" в Плевен ще бележи днешния ден. Общоградското тържество е от 11 часа пред паметника на Четвърти плевенски пехотен полк в градската градина. Вечерта на сцена "Водна каскада" с рок концерт започва националната кампания на група „Хоризонт“ и родни музиканти под мотото: „Изпей “Обичам те“ на български“. Копие на Манифеста на Александър Батенберг за Съединението и брой на издавания от Захари Стоянов вестник „Борба“ са част от ценните експонати, които жителите и гостите на Плевен могат да видят в Регионалния исторически музей в града.

Вратите на музея са отворени за посещение днес, а в експозициите могат да се видят експонати, свързани с днешната дата – 6-и септември.

В Ловеч отбелязват годишнината с концерт „Вечните песни на България“ и „Урок по родолюбие“. В шатри, разположени на централния площад, посетителите могат да се докоснат до оръжие от 19 век, униформи и войнишки принадлежности. За учениците са подготвени занимателни игри, свързани със Съединението.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44