Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Точно седмица преди началото на новата учебна година печатните издания отделят първите си страници за темата образование.
Нова изненада очаква първолаците наесен. Те няма да учат азбуката в обичайния ред от А до Я, съобщава СТАНДАРТ във водещия си материал. Вестникът цитира министъра на образованието Меглена Кунева, според която подредбата на буквите е различна, за да може децата по-бързо да се научат да сричкуват.
В гимназиите ще се влиза и със задачи от пети клас, съобщава СЕГА. Изпитите за прием в гимназиите след седми клас през следващите две години ще бъдат сериозно променени. тестовете по български език и литература за пръв път ще включват не само материал от седми клас, но и задачи, изучавани в пети и шести клас. Целта е максимално облекчаване на децата, които тази година ще са в седми клас, обясняват от Министерството на образованието и науката.
Над 3 хиляди са свободните места в държавните университети у нас в момента, показва проверка на вестник МОНИТОР. Допълнителен прием за държавна поръчка е обявен дори и в най-елитните университети като Алма матер, УНСС и Техническия университет. Няма откъде да внесем деца, коментира пред вестника шефът на Съвета на ректорите и ректор на Минно-геоложкия университет професор Любен Тотев. Той си обяснява тенденцията с незаетите места в университетите с демографския срив и избора на младежите да учат зад граница, пише МОНИТОР.
24 ЧАСА обявява във водещото си заглавие край на делата срещу неизвестен извършител. С предлаганите промени в Наказателно-процесуалния кодекс отпада възможността хора да търпят ограничения като забрана за заемане на длъжност, без срещу тях да има солидни доказателства. Делата срещу депутати, министри и магистрати, обвинени в корупция, вече ще се гледат в спецсъда вместо в Софийския градски съд, допълва 24 ЧАСА. Вестникът помества обширно интервю по темата с министъра на правосъдието Екатерина Захариева.
Узаконяват рекета над пациенти, твърди ТРУД във водещата си публикация. Нов законопроект за разделяне на здравните услуги на два пакета – основен и допълнителен, предвижда пациентите да влизат в листи с чакащи или да си заплащат лечението, независимо дали са осигурени и им се полага безплатно. Така ще се увеличат частните пари в сектора и ще се узакони рекетът над пациенти, защото много от тях не могат да чакат, твърди ТРУД.
Вестник ДУМА обвинява премиера Бойко Борисов, че с лъжата, че ще участва в международна среща, се е измъкнал от искането на БСП да бъде изслушан във връзка посещенията му в Турция и Германия. Вместо да уважи Народното събрание, той предпочете да отиде в Добрич, където откриха свирещия паметник на генерал Иван Колев, пише левият вестник.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44