Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПЪРВА ВРАТА


След месеци напрегнато очакване, най-после  бургаският обществен транспорт влезе в дигиталната ера. Поне донякъде.

Бургазлии вечетрябва да се возят в автобусите  с електронна карта, а паролата на технологичната операцияе ПърваВрата.

Първа, защото втората е предназначена за майки с детски колички и хора с проблеми на опорно двигателния апарат.

Така че редовите пътници получават задължението да се ситуират в превозното средство само и единствено през вратата до шофьора – същата, която досега беше запазена единствено за слизащите от автобуса.

И най-важното  - там е единият от двата така наречени  валидатора, които са си  всъщност картови четци.

При докосване до валидатора с електронната пластика,на екрана се появява зелена карта, което ще рече, че вече сте платили едно левче и можете да се возите.

Е, предварително трябва да сте се отбили на някое гише за зареждане на картата, която операция засега не е чак толкова популярна сред бургаското гражданство, но постепенно ще набере скорост.

Хубавото е, че докато това стане, все още ще са в употреба познатите хартиени билетчета.

Всъщност, те няма скоро да бъдат премахнати. Но с една особеност –  билетчетата ще се продават от шофьорите но на вече солената цена от 1 лев и петдесет стотинки. Според бургаските общинари цената се вдигала нарочно, за да не се отвлича вниманието на водача и забавял автобуса.

Ако пък си купите билетче в часовете от полунощ до 4 часа и 30 минути, ще се бръкнете за два лева. Да му мислят туристите, които надали ще хукнат да си вадят електронни карти.

А защо скъпите билетчета са на тази цена, никой не обяснява, позовавайки се на мантрата „така било в цяла Европа…“

Което просто не е чак така, защото в Европа във всеки град тарифата на обществения транспорт е различна. И там има валидатори, но няма проблем да получиш билет на нормална цена от шофьора, при това с брошурка за спирките и разписанието на автобуса.

Също толкова неясно е и защо билетите в градските бургаски маршрутки, които вече не са частни, а на общинския превозвач, продължават да превозват на „частната“ цена от лев и десет стотинки…

Но, хайде да подминем десетте стотинки. Има нещо по-важно.

От центъра на Бургас до центъра на квартал Меден рудник са приблизително 8 километра. 16 километра са от Бургас до Банево, 13 до Ветрен, до Рудник- 14.

Автобусното билетче до всеки един квартал е на цена 1 левче. Точно толкова е, и ако примерно от автогара Юг пътувате до спирката на улица Булаир, която е на точно триста метра.

Което някак си не изглежда справедливо в житейски план. И не е.

Вярно е, че бургаският обществен транспорт има и социална роля с намаленията за ученици, пенсионери и работещи. Но подобни има и в цяла Европа. Друг е въпросът, че в по-големите /на площ/ градове там, има обособени транспортни зони, съответно и различни тарифи за всяка една.

Е, Бургас е с претенцията че е европейски град, макар и не чак дотам голям, но все пак е редно гражданите му, а гостите му да бъдат равнопоставени. Ако не изцяло, то поне донякъде…




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Бургас представят изложбата „Порцеланови приказки“ на д-р Светлозар Пармаков

Бургаската Галерия „Ателие R“ кани на среща с д-р Светлозар Пармаков и неговите „Порцеланови приказки". Изложбата ще представи картини и икони от ръчно рисуван порцелан на  5 март, от 18:00 часа. Специално за откриването на изложбата, майсторът на порцелана ще демонстрира „на живо“ как се рисува върху сурова порцеланова плоча и как се раждат..

публикувано на 27.02.24 в 13:50

Разбира се, държавата и Господ са виновни

„Да не разстрелваме предварително „Напоителни системи“ призова в интервю за БНР служебният заместник-министър на земеделието Тодор Джиков. Вярно, скъсаните диги са отговорност на предприятието, но пък за непочистените корита на реките отговарят общините. За безобразната сеч, която не позволява задържане на водата са виновни тези, които я..

публикувано на 07.09.22 в 17:00

Анушка вече е разляла олиото...*

Драстичен скок и в цената на олиото до 6 лева за литър предизвика масови проверки по магазини, складове и предприятия. Има спекула, категорична е властта.   Складовете са пълни, а цената се завишава изкуствено, обяви аграрният министър Иван Иванов. При първите 200 проверки е установена надценка от 3 лева или 100%, сложена от търговеца, уточни..

обновено на 12.03.22 в 10:42
Боян Чуков

Не трябва да намаляваме своята бдителност

Експертът по борба с тероризма Боян Чуков коментира, че  това, което се случва  около  21- годишния младеж Мохамед Абдулкадер, е рутинна дейност на всяко едно контраразузнаване - следи се определен контингент и когато се съберат достатъчно признаци или доказателства, започва разследване за терористична дейност.  Чуков добави: "Предполагам, че..

публикувано на 02.07.20 в 13:20

Разпалването на расовата вражда в САЩ се използва за свалянето на Доналд Тръмп

Убийството на Джордж Флойд е само повод, но в никакъв случай не е причина за събитията в САЩ.90 % от загубилите живота си чернокожи в САЩ са убити от чернокожи, така че да се говори за някаква изключителна агресия на белите спрямо афроамериканците е несериозно. Боян Чуков отбелязва: САЩ се намират в навечерието на президентските..

публикувано на 09.06.20 в 14:16

Стара сграда в Бургас противопостави бизнес, министерство и общество

Бургазлии организираха протест в защита на старата сграда на книжарница „Хеликон“ на площад „Тройката“. От няколко месеца в града се носеха слухове, че тя, както и останалите две сгради до нея ще бъдат съборени и на тяхно място ще бъде изградена нова. Преместването на книжарницата на други две места в града допринесе за тази информация...

обновено на 13.05.20 в 18:21

Половинчати мерки и половинчати тулупи

Чакаме Гергьовден, за да разхлабим мерките. Същите тия мерки, дето от държавния апарат редовно ни обясняват, че са най-хлабави. И е така. В Турция и Сърбия ги затваряха по домовете. При нас всеки извадил си декларация лети по пътищата родни. Иначе - имаме мерки. Ама половинчати. Покрай Великден затворихме София. Ама половинчато. Който можа -..

публикувано на 05.05.20 в 15:46