Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

ТРУД извежда на преден план обещанието на заместник-министъра на просветата Диян Стаматов, че повече няма да има опашки за записване на първолаци в атрактивните училища в София, Пловдив и Варна. Стаматов обясни, че от следващата година се въвежда централизирано уточняване на районите по критерия близост до училището в трите най-големи града. Това ще стане с решение на общинските съвети. министерството вече е започнало разговори по темата с местните управи, допълва ТРУД.

Втори ден поред печатните издания се занимават със сделката за държавен имот в центъра на столицата, която предизвика остри политически реакции.
Областният управител Веселин Пенев, извършил сделката за „Царските конюшни“, „първо отказа на Борисов, после подаде оставка. Правителството го дава на прокурор“, обобщава в заглавие вестник 24 ЧАСА. В публикация на първата си страница изданието подчертава, че Пенев е „бил лансиран от Радан Кънев, по квота на Корман Исмаилов“.
„Губернатор падна в конюшните. Премиерът даде Веселин Пенев на прокурор“, пише СТАНДАРТ.
„Властта панически разчиства конюшните“, гласи отзивът в ДУМА. „БСП разобличи вътрешния министър Бъчварова в лъжа, че не се е отказала от апетитните имоти“. От своя страна, МОНИТОР публикува опровержението на министъра.
Сделката с Царските конюшни затъна в нови абсурди и лъжи. Засегнатите министри - и тримата от ГЕРБ, се дистанцираха от скандала, пише вестник СЕГА.
Законното подслушване е намаляло почти двойно през 2015-та в сравнение с предишната година, съобщава същият вестник. Съдилищата вече масово отказват на полицията, прокуратурата и ДАНС, сочи изданието, като цитира приетия от парламента доклад на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства.
„Търговци ни продават електроуреди, които са забранени в Евросъюза, като заобикалят директиви на Брюксел с фиктивна смяна на предназначението им и на датата на вноса им у нас“, предупреждава МОНИТОР. „Електрическите крушки с нажежаема жичка например трябваше да бъдат изтеглени от търговската мрежа още през септември 2012 година, тъй като 95 процента от консумираната енергия се отделя като топлина, а само 5 процента - като видима светлина. За да спасят бизнеса си обаче търговците ги прекръстиха на „лампи със специално предназначение“, обяснява МОНИТОР.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44