Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Чуждестранните електронни издания коментират снощното руско-американско споразумение за Сирия.
Сделката бе постигната след десет месеца провалени договорености за примирие и при спрени усилия за политическо уреждане на Сирийската война. В случай че бъде приложена успешно, тя ще намали насилието и ще доведе до съвместни операции на САЩ и Русия срещу ислямските екстремисти, сочи „Ню Йорк Таймс“.
Московският „Комерсант“ определя споразумението, което позволява да бъде установено не само ефективно сътрудничество срещу тероризма, но и разширяване на хуманитарните доставки за нуждаещото се население, като „дипломатически пробив“. За постигането му бяха нужни 14 часа преговори в Женева между руския външен министър Сергей Лавров и американския държавен секретар Джон Кери, изтъква вестникът. „Комерсант“ привежда и една забавна подробност. В хода на преговорите в швейцарския град Кери трябвало да съгласува позицията си с Вашингтон, но отговорът от там се забавил. За да се извини пред Лавров, държавният секретар изпратил на руския си колега пица. Лавров пък я предложил на журналистите, които също чакали пробива на дипломатите. Те, на свой ред, поискали от руския министър водка заедно с пицата, пише „Комерсант“ и добавя, че не им се наложило да чакат дълго за питието.
Зюддойче Цайтунг“ помества подробности около френско-германските планове за реформи в отбранителната политика на Европейския съюз. Фокусът на предложенията на военните министри Жан-Ив льо Дриан и Урсула фон дер Лайен е върху създаването на общ и постоянен генерален щаб на Европейския съюз, с общо сателитно разузнаване, логистично командване и медицинска служба. Предвижда се и общо офицерско училище и учебна програма. Европейските държави, които се съгласят с плана, ще трябва да синхронизират не само военното планиране, но и финансовата си политика. Планът предвижда също общ бюджет за изследвания в областта на военните технологии и общото им производство. Той може да бъде реализиран на различни скорости от различните държави, без да е необходимо пълно единодушие. 
Това е втората подобна инициатива на Париж и Берлин от последните седмици. В края на миналия месец министрите на вътрешните работи на двете страни излязоха с общ план за укрепване на вътрешната сигурност и борба с тероризма. След решението на Великобритания да излезе от Евросъюза, канцлерът Ангела Меркел и президентът Франсоа Оланд са решени да демонстрират силата на Съюза и да го подтикнат към по-голяма сплотеност. Много от съвместните проекти и най-вече във военната сфера, бяха замразени досега заради британското вето, сочи „Зюддойче Цайтунг“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44