Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Танева: Кампанията "Подкрепяме българското" е важна за обратната връзка между фермери и потребители

Десислава Танева
Снимка: БГНЕС

Кампанията "Подкрепяме българското" е много важна за обратната връзка, която се получава от фермерите и потребителите. Това каза в Шумен министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Шуменска област е една от най-добре развитите по отношение на земеделието. Близо 11% от свиневъдството се развива в региона и 9% от насажденията с лавандула също са в Шуменско, каза Десислава Танева:

В последните години има траен ръст и на животните, и на трайните насаждения, и на зърнено-житните култури. Тук добивите на земеделските производители са по-високи от средните, но цените на зърната наистина бележат рекорден спад в последните няколко години. Фючърсните котировки показват тяхното стабилизиране за зимата, за пролетта догодина. Надяваме се тази тенденция да се задържи, за да могат земеделските производители да получат и по-високи приходи.

Министър Танева отговори и на въпрос на радио "Шумен“ – "Кога ще бъде решен проблемът с неизплатените средства от страна на Българската агенция по безопасност на храните, която дължи на шуменския екарисаж 6 700 000 лева?":

Наясно съм, че има формирани задължения. Те не са формирани в нашия мандат. Българска агенция по безопасност на храните, респективно Министерство на земеделието и храните, има по-различно виждане относно стойността на дължимото и в момента тече комуникация между двете страни и се надявам, че ще се постигне споразумение за това колко е дължимата сума.



 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44