Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Повечето вестници тази сутрин препечатват опроверженията от Москва по повод твърденията, че се готви смяна на българския кандидат за генерален секретар на ООН. Върху позицията на Кремъл акцентира в челното си заглавие „Дума“.

„Москва сряза Меркел заради спора за Бокова“, пише „24 часа“, като добавя цитат от шефа на кабинета на Жан-Клод Юнкер – Мартин Зелмайер, който написал в „Туитър“, че Кристалина Георгиева „би била силен генерален секретар на ООН и би направила много европейци горди“.

„Бокова и Кристалина в политически търг за шеф на ООН. Наддаването породи напрежение между Берлин и Москва“, пише „Труд“.

Стандарт“ твърди, че „номинацията на Кристалина Георгиева е била една от темите на снощната вечеря при германския канцлер Ангела Меркел, в която са участвали лидерите на Латвия, Литва, Португалия, Малта и Кипър“.

Друга обща тема на печатните издания днес са бюджетните планове на парламентарното мнозинство.

„Залагат минимален дефицит в бюджета за догодина“, съобщава „Монитор“, цитирайки заместник-председателя на ресорната комисия в Народното събрание Диана Йорданова.

„Данъците без промяна, повече пари за здраве и образование“, пише „Труд“, който също се позовава на Йорданова.

„Стандарт“ извежда разчетите за 2017 година на първата си страница, като добавя, че ще бъдат осигурени 1 милиард лева за програмата за саниране. „Бюджет 2017 ще е сериозен коз в задаващата се кандидатпрезидентска кампания“, констатира вестник „Сега“.

„Капитал дейли“ обръща внимание върху свиването на износа на електроенергия. Към началото на септември намалението е с близо 46 на сто спрямо същия период от миналата година. Причината е, че в региона предлагането е голямо, а оттам и цените са ниски. Има и спад в потребеното количество на местния пазар. То е с малко над 2 процента и вероятно се дължи на меката зима. Двете намаления водят и до сериозно свиване на производството с 12 на сто, сочи „Капитал дейли“.

Работещите пенсионери са най-много от шест години насам – почти 156 хиляди българи получават пенсия за стаж и възраст и се осигуряват, пише „Сега“, като се позовава на статистиката на Националния осигурителен институт за 2015 година. Рекордът се дължи на възможностите за ранно пенсиониране. Пенсионерите си намират работа основно като чиновници и охранители, допълва вестникът.

Седем западноевропейски държави „наддават“ за български лекари. Сред тях е и Белгия, която „дава на нашите от 5400 евро нагоре“, съобщава „Монитор“.

„Централизираният прием в първи клас ще внесе справедливост“, уверява в интервю за същия вестник министърът на образованието Меглена Кунева по повод плановете на министерството да задължи родителите да записват децата си в квартални училища. „Ние наистина трябва да направим така родителите да са убедени, че в което и училище да учи детето им, то ще бъде достатъчно добро. Това означава още повече да държим на качеството и да смаляваме ножицата между различните училища в това отношение“, заявява министърът.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44