Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекари обжалват присъдите си за смъртта на родилка и бебето ѝ

Снимка: БГНЕС

Двама акушер-гинеколози от Габрово обжалват наказанията си, наложени им от Окръжния съд в града за смъртта на новородено бебе и неговата майка. Делото ще бъде гледано днес в Апелативния съд във Велико Търново.

Става дума за случай от есента на 2013 година, когато в Областната болница в Габрово почина новородено момченце, а по-късно и неговата 30-годишна майка, транспортирана в тежко състояние в Университетската болница Плевен.

За тяхната смърт на пет години лишаване от свобода беше осъден  доктор Димитър Ангелов, тогава началник на АГ отделение, а тригодишна условна присъда с петгодишен изпитателен срок получи водилата раждането доктор Севдалина Колева. Те бяха признати за виновни за проявена немaрливост при изпълнение на служебните си задължения, нарушаване на разпоредби и медицински стандарти, довели до фаталния край за бебето и родилката. Доктор Ангелов беше лишен от правото да упражнява лекарската професия за срок от пет години, а на доктор Колева това право е отнето за три години.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44