Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Европейският съюз е изправен пред екзистенциална криза. Това ще заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в годишното си обръщение към евродепутатите днес, пише „Гардиън“. Според Юнкер общността между страните-членки днес е по-слаба откогато и да било. Изпълнителният орган на Съюза се надява да намери спойка помежду им чрез плана за увеличаване на фонда за инфраструктура до 500 милиарда евро. Юнкер ще настоява също така за бързо прилагане на решението за създаване на европейска гранична и брегова охрана, за да осигури по-добър контрол върху имиграцията от Близкия изток и Африка. Дипломатическият конфликт между Унгария и Люксембург обаче показа колко трудно е постигането на споразумение по мигрантския въпрос, отбелязва „Гардиън“, визирайки призива на люксембургския външен министър Жан Аселборн за отстраняване на Унгария от ЕС заради отношението ѝ към бежанците.
Съединените щати ще приемат през следващата финансова година, която започва през октомври, 110 000 бежанци или с 30 на сто повече, отколкото през настоящата, пише „Уол Стрийт Джърнъл“. Квотата за лица от Сирия и останалите държави от Близкия изток е до 40 хиляди, твърди изданието, цитирано от ТАСС.
По повод примирието, което се задържа вече трети ден между правителството и бунтовниците в Сирия, британският вестник „Телеграф“ помества на електронната си страница анализ на споразумението между САЩ и Русия, което направи възможно прекратяването на огъня. "Съгласявайки се да работят с руснаците за победа над ИДИЛ, американците на практика се отказаха от всякаква надежда да отстранят сирийския президент Башар Асад от власт", пише коментаторът на вестника. Това е унизително поражение за САЩ и Великобритания, които искаха отстраняване на бруталния сирийски режим. Само преди три години тогавашният премиер Дейвид Камерън настояваше безрезултатно да получи пълномощия за удари срещу Асад. Сирийският президент остава най-голямата заплаха за днешното примирие с настояването си да възстанови контрола си върху цялата страна, пише Телеграф.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44