Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Бургас родители подкрепиха националния протест на хората с увреждания

Снимка: Радио Бургас

Родители от Бургас подкрепиха националния протест на хората с увреждания. Те заявиха, че все още очакват обещаните им от социалното министерство 300 хиляди лева по програмата "Личен асистент".

Допълнителните средства за Бургас, които още преди три месеца трябваше да увеличат заплатеното време по програмата "Личен асистент", все още не са получени, заяви на протеста Недялка Гъркова, майка на дете, болно от церебрална парализа:

Вие знаете, че бяха обещани едни пари в община Бургас по програмата и ми е интересно, след като тези 300 000 ги няма, как 17 милиона ще се намерят и ще се даде една заплата от 930 лева? 

За повече обучени кадри настоя Милена Райкова, майка на третокласничка със синдрома на Даун:

Парадоксът е, че аз тук, в Бургас, на лекар специалист не ходя за нея. Ако вземем да изчисляваме парите, само за пътя, където обикаляме страната, за да ходим по специалисти, е нещо страшно.

Разделението на грижите за деца и лица е неприемливо, посочи Михаил Попов:

Ние не го приемаме. В момента дъщеря ми е на 12 години, което значи, че след шест години аз и жена ми трябва да си напуснем работата. 

Закон за личната помощ, електронен регистър и адекватни специалисти в ТЕЛК комисиите са сред исканията на протестиращите.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44