Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мая Манолова: Интернатите в България трябва да бъдат закрити

Снимка: БГНЕС
Интернатите в България трябва да бъдат закрити, заяви омбудсманът Мая Манолова. При внезапна проверка по сигнали за насилие над деца в  професионалното възпитателно училище-интернат "Христо Ботев" в село Подем, Манолова е установила незаконни наказания, липса на храна и лоши битови условия:

Децата са на практика заключени зад решетки, зад ограда, която не могат да напускат. Специално искам да подчертая, че това са деца жертви. Това са деца, които са били принуждавани - част от тях да просят, други - да проституират. За постъпки, за които никой възрастен не би бил лишен от свобода, на практика, са затворени в този интернат.

След проверката Манолова каза, че отново ще напише поредната препоръка към Министерството на правосъдието и до Министерството на образованието:

Да ускори темповете по подготовка на  проектите за Закон за детското правосъдие. Тези интернати са символ на провала на институциите и на системите в България за закрила - и образователната, и правосъдната, и социалната система, които не са измислили нищо по-подходящо. Все пак се надявам, мандатът ми да стигне за това тези интернати да бъдат закрити.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44