Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новата учебна година се открива в 53 български неделни училища в САЩ

Новата учебна година се открива в 53  български неделни училища в Съединените щати. Държавата ни осигурява за обучението на емигрантските деца на територията на страната повече от 1 млн. лева. Чикаго остава и най-големият български емигрантски център и градът с най-много български училища зад граница – 12.

Тази година своята 15-а годишнина ще празнува най-старото училище в Чикаго – “Джон Атанасов”, а в предградието "Ел Гроув" се намира най-голямото неделно училище – “Малко българско училище”. В първия  учебен ден близо 600 деца влизат в класните стаи там, а към изучаването на задължителните предмети учениците ще могат да  прибавят и участие в някои от 20-те извънкласни занимания. В 7-те фолклорни групи има повече от 100  деца, а директорът Живка Петрова обясни какво ще бъде новото тази година:

Първата в историята на задграничните училища в чужбина фолклорна паралелка “Верея”, в която професионалисти хореографи Константин Маринов, Ирена Новакова и корепетиторът Наско Димитров ще обучават децата не само на фолклорни танци и фолклорни традиции, но ще им преподават и етнография и актьорско майсторство.

От тази учебна година чикагското "Малко българско училище“ вече се разпростира и извън границите на щата Илинойс. Откриват се два нови центъра за обучение в щатите Мейн и Масачузетс.

Предстои и подписване на договор между “Малко българско училище” и Община Бургас за организирането на научни конференции и размяна на ученици през лятната ваканция. Под патронажа на кмета на  Бургас Димитър Николов 30 деца от “Малко българско училище“ ще гостуват на Община Бургас, а 15 деца от града ще бъдат гости на връстниците си в чикагското предградие "Ел Гроув" за около 10 дни през лятото.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44