Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стара Загора - един от градовете с най-висок ръст на заболявания от астма и алергии в България

Фонтанът в парк "5-ти октомври" в Стара Загора
Снимка: Недко Недев

Стара Загора е един от градовете с най-висок ръст на заболявания от астма и алергии в България, твърдят специалисти пулмолози и алерголози.

От фирмата-концесионер по чистотата в Стара Загора "ЗАуба" и от отдел "Екология" в общината твърдят, че улиците в града се мият редовно по график, но според жителите информират, че не са виждали колите на фирмата да мият улиците нито денем, нито нощем. 

Според Николай Недялков, представител на фирмата-концесионер,
 улиците се мият по график, направен от общината. Съществуването на такъв график потвърди и  Пламен Йорданов, началник-отдел "Екология", но не предостави копие от документа, тъй като той може да бъде получен само след разрешение на ресорния заместник-кмет. 

По думите на Йорданов
улиците на града, поне в централната му част, се мият поне два пъти годишно съобразно релефа и разположението им и то задължително в часовете преди разсъмване. 

Не съм лично виждала и  не се диша лесно - определено на моето дете много се отразява това. Има алергии, има секрети, а на третия ден на море или на планина те изчезват. Преди години се миеха редовно, но сега не
, обясниха живеещи в близост до централния парк на града. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44