Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Набелязани са мерки за ограничаване на вредното въздействие върху "Байкушевата Мура".

Представители на екоминистерството са инспектирали документацията за контролната дейност в Националния парк „Пирин“. 
Във връзка с доклад за санитарното състояние на най-старото дърво в България - "Байкушевата мура", са набелязани мерки за ограничаване на вредното въздействие върху уникалното дърво. 
Директорът на парка Росен Баненски информира какво е състоянието на дървото:
Към момента има изградени едни дървени стъпала около Байкушевата мура и трябва да се дооформят с по-голям проект да ограничим по възможност достъпа до проекцията на короната, тъй като част от туристите стъпват върху корените на дървото и бели се кората. Това е пък предпоставка да бъде нападната от корояди, а все пак това е едно от най-старите дървета в България. То си е най-старото иглолистно дърво. Така, че в близките месеци ще подготвим един проект, в крайна сметка да имаме едно дърво, което да бъде хем запазено, хем да бъде достъпно за повече хора и да му се любуват хората.

Инспекторите са проверили и хода на укрепителните дейности на опасен склон на ски пътя Банско-Бъндеришка поляна. Укрепването трябва да приключи в началото на октомври. В района на ски пътя има и други опасни за посетителите участъци. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44