Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е в челната тройка по фетална и неонатална смъртност в Европа

Снимка: Галина Ганова

Държавите, които предлагат продължаваща акушерска грижа на бременните жени, имат по-добри показатели за смъртност и травматизъм при бебета и майки, отколкото тези, които следват други модели. Данните бяха представени по време на конференцията "Съвременна наука и практика при физиологичното раждане". Форумът се организира от европейски проект за изследване в областта на науката и технологията.

Продължаващата акушерска грижа води до намаляване на преждевременните раждания, до по-малък брой интервенции по време на раждането, по-малко цезарови сечения, и по-малко фетална, неонатална и майчина смърт. Става дума за модел, при който акушерките се грижат за бременната, както по време на бременността, така и по време на раждането, а и след него.

На форума повече от 10 учени от цяла Европа ще запознаят българските специалисти с научно доказани практики за грижа за раждащите жени. В конференцията се включиха над 150 български акушерки и медицински специалисти.

България е в челната тройка по фетална и неонатална смъртност в Европа и е една от страните с най-висок процент раждания чрез секцио - 42 на сто.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44