Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция ще настоява пред ООН за зона за сигурност в Сирия

Снимка: БГНЕС

Президентът на Турция Реджеп Ердоган, който отпътува за Ню Йорк за участие в 71-вата сесия на ООН, заяви, че в речта си пред участниците ще поиска да бъде обособена зона за сигурност по сирийската граница, която да бъде с дължина от 5000 километра.

Турският държавен глава ще акцентира на проблема с бежанците, борбата срещу тероризма, кризата в Сирия и Ирак, както и на опита за въоръжен преврат в Турция на 15 юли тази година.

Ердоган коментира, че 71-вата сесия на Общото събрание се провежда в особено сложен за Турция момент.

От една страна Турция лекува раните и пораженията си след опита за военен преврат, а от друга, турската армия реализира тежката операция „Щитът на Ефрат“ в Северна Сирия. Кризата в Сирия не е проблем на самите сирийци или на няколкото съседни държави, тя е глобален проблем. Всяка пропусната секунда и минута в намирането на изхода от него е срам за ООН, каза още президентът Ердоган.

Важен момент в програмата на турския президент ще бъде и фактът, че непременно ще запознае световните лидери и с дейността на фетулахистката организацията ФЕТО на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, която е обвинявана за организатор на преврата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44