Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Путин: Победата на "Единна Русия" е реакция срещу външния натиск

Снимка: БТА

Победата на партия "Единна Русия" на парламентарните избори в Руската федерация е ответната реакция на хората срещу външния натиск, заплахите, санкциите и опитите за нагнетяване на напрежение вътре в страната. Това заяви днес руският президент Владимир Путин на заседание с правителството в Кремъл.

В същото време лидерът на руските крайни националисти Владимир Жириновски предложи по време на пресконференцията си в Русия да бъде установена трипартийна система. Партията на Жириновски водеше упорита битка снощи с Комунистическата партия на Генадий Зюганов, за да стане втора политическа сила в страната след управляващата "Единна Русия". Според него ролята на консерваторите в Думата трябва да бъде заета от управляващата формация "Единна Русия", неговата партия ЛДПР и трета сила, която да обедини всичките партии, които не успяха да влязат в Думата. Жириновски дори предложи сам себе си за председател на руския парламент.

От своя страна лидерът на руските комунисти Генадий Зюганов оцени високо отиващия си състав на Думата като най-плодотворен. Той прогнозира, че новата Дума може да проведе първото си заседание още в началото на октомври.

Социолозите тълкуват различно ниската избирателна активност въпреки изнесените данни от ЦИК, че в цяла Русия са гласували почти 50 % от имащите право на глас. Според близките до Кремъл активността е такава, каквато е и в останалата част на западния свят и в това няма нищо стряскащо. По-неутралните им колеги обаче твърдят, че това е сигнал от руското общество, което разбира, че решенията не се взимат от него. Активността в Москва, Санкт Петербург и някои от останалите големи градове в централната част на Русия е доста ниска. В гласувалия за първи път в руски избори Крим активността беше много висока, достигайки до над 40 %, а в Чечения и Татарстан тя достигна рекордните 70%.

На въпрос на една от влиятелните московски радиостанции дали изборите са били честни 70 % отговориха отрицателно, а положителен отговор дадоха само 13 %. Останалите 13 % дори смятат, че изборите са били по-честни от предишни пъти.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44