Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Петстотин лева допълнително възнаграждение ще получават военнослужещите, изпратени да охраняват границата, съобщава МОНИТОР. Сумата е разписана в проект за изменение на наредбата за възнагражденията на армейците при специфични условия на труд, публикуван за обществено обсъждане на сайта на Министерството на отбраната. В момента тези средства са триста лева месечно, пояснява вестникът.

„Общините, в които има най-голямо съсредоточаване на бежанци, да получат част от обещаната от Евросъюза помощ от 160 милиона евро за посрещане на миграционния натиск." Това поискаха кметове, цитирани от вестник СТАНДАРТ. Пред вестника изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова подчертава, че пограничното население трябва да усети подкрепа, за да бъде по-толерантно към имигрантите.

„За пръв път от началото на реформата по-малко хора излизат в пенсия“, съобщава вестник СЕГА. През първите девет месеца на тази година броят на пенсионираните лица е под 83 хиляди - с около петстотин души по-малко спрямо същия период на 2015-та, сочи вестникът, цитирайки данни на Националния осигурителен институт.

Вицепремиерът Румяна Бъчварова, която отговаря за електронното управление, е на път да създаде тихомълком ново министерство, пише ТРУД, като се позовава на представения за обществено обсъждане устройствен правилник на Държавната агенция „Електронно управление“. В мегаведомството се очаква да заработят 500 души. Агенцията ще разполага с ресурс от 300 милиона лева до 2020 година.

От една до три години затвор и 6 хиляди лева глоба, ако върнеш километража на колата. Това искат от Съюза на българските автомобилисти, пише МОНИТОР. Според СБА возилата, които се движат по пътищата, са с двойно манипулиран пробег. Веднъж данните се променят от продавача в чужбина и втори път преди да се пуснат на пазара у нас. В Германия, която е основен доставчик на коли втора ръка за България, всяка трета кола е с манипулиран километраж, пише вестникът, цитирайки председателя на парламентарната комисия по транспорта Настимир Ананиев.

ТРУД пише за предстоящи „нощни“ акции на КАТ в София и големите градове „срещу трещящите мотори“. Хайките стартират само ден след като ченгетата придружаваха шумното шествие на мотористи, предизвикало гнева на стотици столичани“, пише вестникът във водещата си публикация.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44