Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатни прегледи за катаракта и глаукома ще има в 5 голeми града у нас

Безплатни прегледи за катаракта и глаукома започват в пет големи града. Инициативата е на Националната пациентска организация и сдружение "Право на зрение". Прегледите са за хора, които имат проблеми, но нямат поставена диагноза. Двете заболявания са най-честата причина за ослепяване при възрастните хора, подчертаха специалистите.

Катарактата, или т.нар. "перде", е водеща причина за загуба на зрение в световен мащаб. На практика всеки човек над 70-годишна възраст развива този проблем, обясниха националните консултанти по очни болести.

Всяка година у нас се оперират между 36 и 38 хиляди души, всички останали обаче остават без лечение.

Глаукомата засяга под 8% от възрастните хора, но навременната ѝ диагностика и медикаментозното ѝ лечение са единственият шанс за запазване на зрението, подчертаха още специалистите.

Кампанията за безплатни прегледи ще обхване 13 лечебни заведения в София, Пловдив, Стара Загора, Хасково и Велико Търново.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44