Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Екологична катастрофа" нарече министър Ивелина Василева изпускането на тиня от ВЕЦ "Луна" унищожило рибата в река Ботуня.

Дейността на енергийния производител ще бъде спряна, а наложената му глоба ще е най-голямата - половин милион лева

Като екологична катастрофа определи замърсяването на р. Ботуня министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. "Пораженията са с километри надолу. Не може да позволим нещо подобно да се случва. Затова прилагаме цялата строгост на закона. Отнемане на разрешителното за водоползване на това съоръжение. Освен това ще наложим най-строгата глоба - половин милион лева" - каза министър Василева.  Мъртвата риба от реката, която се задуши при изпускането на голямо количество наноси от водното огледало на малкият вец "Луна" е събрана.  Багери са започнали почистване на наносите, обобщи Ивелина Василева и уточни, че в резултат на екологичната катастрофа е установено и измиране на защитени видове риба.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44