Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Решението на Народното събрание да одобри на първо четене заем, с който Националната електрическа компания да покрие задълженията си за АЕЦ „Белене“, е сред водещите теми в днешните вестници. Всички цитират уверенията на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, че заемът няма да се отрази на цената на тока за потребителите у нас.

Вестник КАПИТАЛ публикува на първата си страница сметката за нереализираната атомна централа. Заедно с извършените плащания, лихвите по заеми и решението на арбитража между НЕК и „Атомстройекспорт“ тя възлиза на 2 милиарда и 470 милиона лева. Заглавието до тези цифри гласи „Грабежът „Белене“, а в пояснението се казва, че „загубите за данъкоплатците от безсмисления проект са повече от половин КТБ“.

„Искат ни милиард и 600 милиона евро за спрените реактори“, съобщава ДУМА, цитирайки констатациите на Европейската сметна палата от вторник. „Европейската помощ за спрените реактори на АЕЦ „Козлодуй“ не достига и затова е необходимо харченето на собствени средства за извеждането им от експлоатация. Ако се включат и разходите за окончателното погребване на отработено ядрено гориво, сметката ще набъбне на 2 милиарда 697 милиона евро“, твърди вестникът.

„Всички центрове за бежанци ще бъдат махнати от София“, пише ТРУД, цитирайки лидерите на Патриотичния фронт Валери Симеонов и Красимир Каракачанов. „Първо ще бъде закрит центърът в „Овча купел“, а обитателите му ще бъдат прехвърлени някъде близо до границата“.

124 милиона евро от транша на Европейската комисия за България ще бъдат похарчени за охрана и техника по границата, а 36 милиона - за бежанци и бежански центрове, допълва ТРУД.

„Всеки трети тийнейджър у нас е пробвал наркотици“, пише СЕГА. Вестникът цитира европейско изследване от миналата година, което е обхванало над 96 хиляди ученици от 35 европейски държави. Изследването показва, че 30 на сто от младежите на 16 години в България са пробвали наркотици, а 86 процента от тях са опитвали алкохол.

24 ЧАСА определя като „скандал“, но „без изненада“, решението на съда да пусне на свобода под парична гаранция шофьора, блъснал майка с бебе в центъра на Ямбол. Прокуратурата не можа да докаже характера на телесната повреда, нанесена на потърпевшите, тъй като в града липсва съдебен лекар, който да извърши експертизата. Тримата адвокати на шофьора, който в миналото е бил хващан пиян на пътя и наказван с отнемане на книжката, са разполагали с медицински картон на клиента си и изследване, което доказвало, че той страдал от дископатия.

„Над 450 хиляди българи стягат багажа за празниците“, съобщава МОНИТОР. Повечето ще пътуват в страната, 90 хиляди в чужбина, допълва вестникът, цитирайки данни на Института за анализ и оценки в туризма. Най-желаната чуждестранна дестинация отново ще е Гърция, но пътуващите нататък трябва да знаят, че фериботите няма да работят до събота.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44