Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Италия избухна скандал във връзка с домакинството на Рим на Олимпиадата през 2024 година

Скандал избухна в Италия, след като кметът на Рим Вирджиния Раджи обяви несъгласие градът да е домакин на летните Олимпийски игри през 2024 година, като преди това не се яви на уговорена среща по въпроса. Премиерът Матео Ренци ще разговаря днес с президента на Италианския олимпийски комитет Джовани Малаго.

Мнението е на кмета, но своето трябва да изкаже общинският съвет. Това ще стане следващият вторник. В момента е в сила одобрението за "Рим 2024"  на предишния общински съвет. 

Ситуацията е сензационна, защото вчера Вирджиния Раджи не се яви на срещата с организационния комитет на Игрите начело с президента на Италианския олимпийския комитет Джовани Малаго. След повече от половин час чакане, делегацията си отиде възмутена от проявеното неуважение, а малко след това кмета даде пресконференция, на която обяви своето "не" за Олимиадата в Рим.

Ситуацията има и политически измерения. Премиерът Матео Ренци, чието правителство е съгласно за "Рим 2024", ще разговаря с президента на Олимпийския комитет Джовани Малаго.

Вотът на общинския съвет не може да се предвиди, независимо че движението "Пет звезди", от което е Раджи, има 29 съветници от общо 48, защото в самия съвет нещата не са гладки. При нужда правителството с регионалния съвет на област Лацио могат да подкрепят олимпийската кандидатура, която е все още в сила. Дали тя ще бъде оттеглена ще покаже времето.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44