Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Танева: Ръст на произведените в България хранителните продукти на родния пазар

Снимка: БГНЕС

Има ръст на хранителните продукти родно производство на българския пазар, обяви министърът на земеделието и храните  Десислава Танева  в Сливен по време на изложението "Подкрепяме българското".  

Сред основните искания на производители и потребители към Министерството на земеделието и храните е разкриването на постоянни фермерски пазари, посочи още земеделският министър. 

Излизането директно пред потребителя на българския производител с повече и по-качествена продукция е доказателство, че на пазара делът на произведената в България продукция става все по-голям, обясни министър Танева:
С най-висок относителен дял са млякото и млечните продукти, като особено при пресните и киселите млека е близо 100%, тъй като е най-малък вносът. При сирената е по-различно - една част от сирената и от млечните продукти се изнасят, като във всеки отрасъл експортната ориентираност се увеличава. За пример мога да дам пчеларския сектор - там от 11 500 тона средно годишно произведен мед, 9 500 - 10 000 тона се изнасят. 

Ние за втора поредна година имаме ръст в зеленчукопроизводството и в трайните насаждения, и то постоянен. Огромното предизвикателство пред всички нас, както и пред производителите, е пазарът, а също и как производителите да се сдружат и да стигнат директно до потребителя,
 допълни земеделският министър.
30 фирми от Сливен и региона представят своето производство на изложението в Градската градина, което продължава до неделя.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44