Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ обвини Русия във варварство заради Сирия

| обновено на 26.09.16 в 08:49
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Представители на Русия и западните държави не постигнаха съгласие на снощното заседание на Съвета за сигурност, на което трябваше да бъдат взети решения за спиране на бомбардировките в Сирия. Посланикът на САЩ в ООН Саманта Пауър обвини Русия във варварство заради въздушните удари над Алепо: 

Когато Русия отхвърля действителността, трябва да го заявим ясно – това, което Москва спонсорира и върши, не е борба с тероризма, а варварство.

Представителите на Великобритания и Франция обвиниха Москва, че подкрепя военната офанзива на своя съюзник - сирийския президент Башар Асад. Когато сирийският посланик беше повикан да говори, посланиците на трите западни държави напуснаха залата в знак на протест.

Постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин отхвърли обвиненията и припомни, че Съединените щати още не са дали обяснения за гибелта на над сто цивилни в бомбардирания от тях град Манбидж: 

Сега можем да говорим за реанимиране на примирието само на колективна основа. Не ние трябва да доказваме нещо, а на нас трябва да докажат, че има искрено желание за отделяне на опозицията, която сътрудничи на САЩ, от джихадистите от групировката „Джебхат ан Нусра“. Тогава Нусра трябва да бъде разбита, а опозиционерите да станат част от политическия процес.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44