Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Британската и американската, а и руската преса коментират обвиненията в ООН срещу Русия за извършени военни престъпления в Сирия.

Необичайно остри изказвания на заседанието на Съвета за сигурност на фона на избледняващите надежди за примирие заради мащаба и жестокостта на щурма на сирийския режим срещу източните части на Алепо, коментира британското издание "Гардиън".

В израз на гнева и безсилието на Запада пред решението на сирийския президент Башар Асад да се опита да превземе града, постоянните представители на Великобритания, САЩ и Франция в ООН напуснаха демонстративно заседанието, посочва "Индипендънт.

Вестник "Ню Йорк таймс" отбелязва, че докато надеждите за възкресяване на примирието се изпаряват, сирийци и руснаци се мобилизират за прилагане на стратегията "убий всеки, който оказва съпротива" срещу контролираните от бунтовниците райони в град Алепо, пише "Ню Йорк таймс".

"Вашингтон пост" пък посочва, че докатов Ню Йорк се разгаря словесна война, то въпросните източни квартали на града са разтърсени от най-зловещите въздушни атаки, отнели живота на най-малко 85 души.

Ситуацията в Сирия стана нов тест за отношенията между Русия и Запада,  коментират от руското издание "Комерсант".

Днешният конфликт идва оттам, че споразумението между Русия и САЩ за Сирия де факто не беше спазвано, а шансовете за нов компромис между тях в най-скоро време не са големи, коментират аналитици  пред "Независимая газета".

"Росийская газета" намира за твърде "американски" плана, приписван от московския официоз на държавния секретар на САЩ Джон Кери - "да свика Съвета за сигурност на ООН по въпроса за Сирия, без обаче да предприеме нищо по ангажиментите, поети от Вашингтон", коментира изданието.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44