Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Федерика Могерини: Има консенсус за незабавно засилване на военното сътрудничество между страните в ЕС

Федерика Могерини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Има консенсус за незабавно засилване на военното сътрудничество между страните в Европейския съюз, обяви върховният представител по външната политика и отбраната Федерика Могерини след неформална министерска среща в Братислава. Конкретните действия ще бъдат решени на редовно заседание през ноември, допълни тя:

Бойните групи на ЕС са инструмент, с който разполагаме, но поради липса на политическа воля от 10 години насам никога не е бил използван. Може би има начини да влезе в употреба, като помогне не само за нашата сигурност, но и за тази на съседите ни. Друг пример е подкрепата за нашите инвестиции в отбраната, особено във военната индустрия. ЕС годишно влага в отбрана около половината от бюджета, който заделят САЩ. И въпреки това нашето производство е едва 15%. Това означава, че пропускаме икономически възможности.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства засилването на европейските отбранителни способности:

Силната европейска отбрана не противоречи на силна НАТО. Тя е допълваща и затова е важен диалогът, чрез който ще се избегне дублиране.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44