Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК предлага само електронно кандидатстване за еврофоновете

Корина Крецу
Снимка: БГНЕС

Изцяло електронно кандидатстване за еврофондове по интернет предлага Еврокомисията, за да намали бюрокрацията при усвояването на парите. Идеята е,  да се помогне на по-бедните страни-членки да ускорят темповете на усвояване до 2020 година, обясни бившият заместник-председател на Еврокомисията и ръководител на експертна група на високо равнище, изготвила предложенията, Сийм Калас.

По мои наблюдения страните и регионите, които използват електронни методи на комуникация за опростяване на разходите, имат по голям процент на усвояване

Групата бе сформирана по инициатива на еврокомисаря по регионалната политика Корина Крецу и препоръчва също изпълнителите на европроекти да отчитат фиксирани цени за определени разходи като персонал, застраховки или наеми, без да е необходимо да пазят всяка една фактура за тях. На въпрос на БНР какъв е рискът от увеличаване на нередностите при усвояването, Крецу отговори:

Сега отговорността на държавите става по-голяма. Те поискаха опростени процедури и получиха предложения от нас. Но сега, техните национални одитори трябва още повече да внимават как се харчат парите на европейските данъкоплатци.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44