Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврокомисията е одобрила първата българска инициатива - обяви евродепутатът Андрей Новаков

Програмата за квалификация в страни извън Европа са нарича "Алеко" и може да започне още от началото на идната година

За първи път Еврокомисията одобри схема за финансиране от еврофондовете по българска инициатива, съобщиха от групата на Европейската народна партия . Програмата “Алеко”, предложена от евродепутата Андрей Новаков, ще помага на млади предприемачи да пътуват в чужбина за обмяна на опит. Новаков обясни, че няма квоти по държави и призова младите българи да кандидатстват.
  Очаква се до 200 човека от цяла Европа да пътуват в страни като Щатите, Сингапур, Китай и да вземат най-доброто от големите и успешни компании там, да се върнат в своите държави-членки и да го приложат. Ще бъдат отпускани стипендии,  покриващи разходите за живот в държавите, където одобрените кандидати са избрали да отидат, каза българският евродепутат.
 Финансирането е гласувано от бюджетната парламентарна комисия, но предстои окончателно споразумение за бюджета на съюза между правителствата и ЕП. Ако то се случи, програмата ще започне да действа от началото на 2017 година.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44