Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС ще се опита да договори по-бърза ратификация на Парижкото споразумение за климата

Министрите на околната среда от Европейския съюз се събират днес в Брюксел в опит да договорят по-бързо ратифициране на Парижкото споразумение за ограничаване на глобалното затопляне. От Брюксел настояват за ускоряване на тромавата процедура, която изисква одобрението на всички 28 правителства и парламенти. 
Парижкото споразумение ще влезе в сила, след като бъде ратифицирано от 55 държави, отговорни за поне 55% от въглеродните емисии. Евросъюзът, който открай време пледира за действия срещу климатичните промени, ще изпадне в "нелепо" положение, ако това се случи, преди да е взел своето решение, призна преди дни председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер
Инициативата на Юнкер може да срещне отпор днес от министъра на околната среда на Полша. В началото на тази седмица Ян Шишко предупреди, че при орязването на въглеродните емисии трябва да бъдат взети под внимание спецификите на полската икономика, която е силно зависима от въгледобива, и ограниченията, които полските власти вече са предприели в изпълнение на Протокола от Киото.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44