Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Митов: Няма възражения от Русия и други държави за кандидатурата на Кристалина Георгиева

| обновено на 30.09.16 в 13:05
Снимка: БГНЕС
Писмо от премиера Бойко Борисов до председателите на Общото събрание и на Съвета за сигурност на ООН, с което се номинира Кристалина Георгиева като кандидат на страната ни за генерален секретар на организацията, е разпространено сред страните членки. Това потвърди Министерството на външните работи.

По-рано три държави членки на Съвета за сигурност на ООН - Русия, Венецуела и Малайзия - са поискали разяснения по писмото, в което Георгиева е определена като "единствения кандидат" на България. Според дипломатически източници, цитирани от Франс прес, така Москва може да е искала да покаже своето неодобрение за номинирането на Кристалина Георгиева вместо Ирина Бокова, която обяви, че, въпреки всичко, остава в надпреварата в лично качество.
   
Министърът на външните работи Даниел Митов заяви, че няма възражения от Русия и други държави по повод кандидатурата на Кристалина Георгиева за ООН. Според първия ни дипломат страните са поискали уточнение:

Това е техническо доуточняване, което е било изпратено моментално и на базата на това доуточнение  Съветът за сигурност е взел решение да разпространи българското писмо  и да допусне г-жа Кристалина Георгиева като официална българска номинация за поста генерален секретар на ООН. Какво означава единствен кандидат?! Означава - единствен кандидат. Означава, че българското правителство е отменило своето решение за номинация на Ирина Бокова и оттук нататък единственият кандидат, който е подкрепян от България, е г-жа Кристалина Георгиева.

Георгиева ще бъде изслушана в понеделник, 3 октомври, пред Общото събрание на ООН. А два дни по-късно - в сряда, ще се проведе шестото поред предварително гласуване в Съвета за сигурност.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44