Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС задвижи процедурата по одобрението на Парижкото споразумение за климата

28-те министри на околната среда от Европейския съюз задвижиха процедурата по одобрение на Парижкото споразумение за борба климатичните промени.

Решението поставя начало на ратификацията на ниво ЕС. Следващата стъпка е текстът да получи съгласието на депутатите в Европейския парламент в Страсбург другата седмица, а после отново да се върне за подпис при министрите. Процедурата е политически важен и символичен сигнал, защото ЕС ще може да внесе в ООН ратификационните документи. За да влезе в сила, Парижкото споразумение се нуждае от ратификацията на поне 55 държави, представляващи повече от половината изхвърляни емисии в атмосферата.

ЕС беше сред най-силните застъпници на обвързващия договор и се ангажира с амбициозни цели за намаляване на количеството серен диоксид в озоновия слой – поне 40% до 2030г. Министерското решение беше определено като „историческо“ от комисаря по климата Мигел Ариас Канете:

Сега предизвикателството за всички страни е да превърнат обещанията от Париж в действащи политики.

За да стане юридически обвързващо за България, споразумението се нуждае и от ратификацията на Народното събрание.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44